Ons team van ervaren vastgoedmedewerkers staat klaar! 015 750 30 40

Met meer dan 800 miljoen euro aan investeringen in huurwoningen in de afgelopen zes weken, lijkt de coronacrisis geen impact te hebben op de woningbeleggingsmarkt. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van Capital Value. Hiermee schijnen beleggers niet te worden afgeschrikt en blijft de woningmarkt zelfs in crisistijd stabiel.

Aannemende woningnood

Nederland kampt al jaren met een woningtekort van ruim 315.000 woningen. Dit is in vergelijking met het tekort van 150.000 woningen tijdens de kredietcrisis van 2008 een aanzienlijke verdubbeling. Daarbovenop geldt dat er volgens de eerste aanwijzingen het huidig huurkapitaal van mensen ongeschonden blijft. Kortom: er is en blijft een grote vraag naar woningen. Daarentegen lijkt de coronacrisis het vergunningsproces voor de bouw van nieuwe woning te vertragen. Dit betekent dat de nood aan woningen niet alleen in deze crisistijd, maar ook daarna steeds verder zal toenemen. Om een terugval van nieuwbouwwoningen te voorkomen, dient de overheid daarom snel in te grijpen.

Robuuste woningmarkt tijdens crisistijd

Dat beleggers hun investeringen tijdens een crisistijd niet uitstellen, is geen opmerkelijke bevinding. Al tijdens de vorige crisis bleef het directe rendement op woningbeleggingen met 4 procent stabiel. Daarbovenop bleven de huurbetalingen door de leegstand onder de 2,5 procent ook onveranderlijk. Net zoals eerdere crisissen is daarom de verwachting dat de woningmarkt in de coronacrisis geen afwijkend gedrag zal vertonen. Beleggers zien de woningbeleggingsmarkt als een robuuste markt, waar op lange termijn de signalen positief zijn. Ook lijken er vooralsnog geen veranderingen te zijn in de betaalachterstanden bij huurwoningen, waardoor het pauzeren van investeringen volgens beleggers overbodig is.

Blijvend vertrouwen beleggers

De verwachtingen van een stabiele woningmarkt worden onderbouwd met het toenemend aantal investeringen sinds begin maart. In deze periode waarin de lockdown zijn intrede nam, hebben zowel Nederlandse als internationale beleggers ruim 800 miljoen euro geïnvesteerd in woningen. Dit toont aan dat het vertrouwen in de woningmarkt ondanks de crisis er nog steeds is. Ook in een ondervraging onder particuliere beleggers door Capital Value, blijkt dat 54% van de beleggers door wilt gaan met het investeren in huurwoningen. Onder corperaties is dit percentage zelfs 89%. Een reden voor dit vertrouwen zijn de kansen die men ziet in het beleggen tijdens crisistijd.

Kansen op de woningmarkt

Dat er kansen liggen, beaamt Marijn Snijders, directeur van Capital Value. Doordat veel particuliere beleggers met eigen geld financieren, zijn zij volgens hem minder afhankelijk van externe financiers. Hierdoor kunnen zij de kansen in met name het nieuwbouwsegment benutten, doordat de bouw vooralsnog doorgaat. Ook benadrukt Snijders dat markten en gemeenten beter moeten samenwerken. Zo kunnen er voldoende huurwoningen worden gerealiseerd en valt de bouwproductie niet terug zoals dit wel in de vorige crisis gebeurde.

Terug naar overzicht
Pascal de Bloois Directeur / Vastgoed adviseur
Neem contact op We helpen u graag verder met al uw vragen.
Van A tot Z ontzorgd
De beste prijs
Nagenoeg géén leegstand
Breed netwerk binnen de makelaardij
Goedendag! Mocht ik u ergens mee kunnen helpen, dan verneem ik dat graag. 015 750 30 40 info@deblooisvastgoed.nl
De Bloois Vastgoed
015 750 30 40
info@deblooisvastgoed.nl
Route De Bloois Vastgoed is centraal gelegen in het centrum Delft. Wij zijn goed te bereiken vanaf afslag Delft-Noord vanuit Leiden en Den Haag gelegen aan de A4, Zoetermeer gelegen aan de A12 of Rotterdam gelegen aan de A13. Ook vanuit de omliggende gebieden zoals Schiedam, Naaldwijk, Gouda, Noordwijk, Wassenaar en Alphen aan de Rijn zijn wij goed te bereiken.