Ons team van ervaren vastgoedmedewerkers staat klaar! 015 750 30 40

Wanneer loopt u het risico op een executieverkoop van uw huis?

U loopt nooit zomaar risico op een executieverkoop van uw huis door uw hypotheekverstrekkende bank. Er zijn altijd een aantal stappen die de bank doorloopt voordat zij de keuze maken om uw huis in executieverkoop te zetten. Deze situatie is voor de bank zelf namelijk ook nadelig. 

Echter zijn er wel enkele redenen waardoor een huis in executieverkoop wordt gezet. Dit is veelal als u hoge schulden heeft en de hypotheek hierdoor niet meer op kunt brengen. Wij zullen u enkele voorbeelden noemen:

  • Onverwachts verlies van een baan
  • Langdurige ziekte
  • Beëindiging van een relatie 
  • Echtscheiding
  • Een overleden partner
  • Faillissement 

Deze situaties betekenen natuurlijk niet direct dat uw huis in executieverkoop wordt gezet door de bank. Wanneer u beseft dat u uw hypotheek niet meer tijdig kunt betalen staat de bank altijd open voor een betalingsregeling. Pas wanneer u de hypotheek maanden niet heeft kunnen betalen, u niet reageert op correspondentie of u gezamenlijk niet tot een betalingsregeling gaat komen stapt de bank over op executieverkoop van uw huis. 

Wat houdt de executieverkoop van uw huis in?

Nu vraagt u zich misschien af wat zo’n executieverkoop precies inhoudt. Bij de executieverkoop van uw huis wordt er een executieveiling opgestart. Hierbij kunnen beleggers, investeerders, opkopers en banken bieden op uw woning. Bij dergelijke veilingen moet u echter niet verwachten dat kopers elkaar gaan overbieden, dit is namelijk niet het geval. Vaak worden huizen 35% onder de marktwaarde verkocht. Hierdoor houdt u een restschuld over welke u de bank later nog terug moet betalen. Hier komen overigens ook nog rentebedragen, incassokosten en veilingkosten bovenop.

Wat is de restschuld bij de executieverkoop van een huis?

De restschuld is het bedrag dat de bank niet op kan brengen met de executieverkoop van uw huis. Stel uw woning verkoopt op een dergelijke veiling voor 195.000 euro terwijl de volledige marktwaarde 300.000 is, dan is het verschil dus uw restschuld. De restschuld bedraagt in dit geval minimaal 105.000 euro (35%). Hier bovenop komen ook nog alle andere kosten die de bank heeft moeten maken voorgaand dat uw huis in executieverkoop is gekomen. De restschuld kan dus flink hoog oplopen.

Wat kan De Bloois Vastgoed voor u betekenen?

Wij begrijpen dat dit een situatie is die u te allen tijde wilt vermijden. Vaak gaat de bank pas na 6 tot 7 maanden over tot executieverkoop van uw huis, dit is voor hen namelijk ook een nadelige situatie. Komt u echter toch in aanraking met de mogelijkheid tot executieverkoop van uw huis, en is er geen mogelijkheid meer om deze situatie recht te trekken? Dan kunt u er ook voor kiezen om zelf uw woning te verkopen. 

De Bloois vastgoed kan uw woning binnen 1 week van uw handen nemen. Dit proces is aanzienlijk sneller dan wanneer u een makelaar in zou schakelen. Dan krijgt u namelijk te maken met adverteren, bezichtigingen en biedingen waardoor u enkele maanden kwijt kan zijn met de verkoop. Deze tijd heeft u echter niet wanneer uw huis klaarstaat voor een executieverkoop. 

Via De Bloois Vastgoed krijgt u een hoger bedrag wanner u kiest om uw huis te verkopen dan de vooruitzichten bij een executieverkoop u bieden, en heeft u geen stress over de verloop van deze veiling. Ook vallen kosten als veilingkosten en notariskosten weg. Het is dus wijselijk om de situatie in eigen handen te nemen. 

Contact opnemen met De Bloois Vastgoed

Voor meer informatie over de mogelijkheden om de executieverkoop van uw huis te voorkomen kunt u vrijblijvend contact opnemen middels het contactformulier van De Bloois Vastgoed.

Pascal de Bloois Directeur / Vastgoed adviseur
Neem contact op We helpen u graag verder met al uw vragen.
Van A tot Z ontzorgd
De beste prijs
Nagenoeg géén leegstand
Breed netwerk binnen de makelaardij
Goedendag! Mocht ik u ergens mee kunnen helpen, dan verneem ik dat graag. 015 750 30 40 info@deblooisvastgoed.nl
De Bloois Vastgoed
015 750 30 40
info@deblooisvastgoed.nl
Route De Bloois Vastgoed is centraal gelegen in het centrum Delft. Wij zijn goed te bereiken vanaf afslag Delft-Noord vanuit Leiden en Den Haag gelegen aan de A4, Zoetermeer gelegen aan de A12 of Rotterdam gelegen aan de A13. Ook vanuit de omliggende gebieden zoals Schiedam, Naaldwijk, Gouda, Noordwijk, Wassenaar en Alphen aan de Rijn zijn wij goed te bereiken.