Ons team van ervaren vastgoedmedewerkers staat klaar! 015 750 30 40

De hypotheekrente heeft de afgelopen tijd historisch laag gestaan. Maar hoe zal deze zich in 2020 gaan ontwikkelen? Zullen de hypotheekrentes laag blijven, of zit er een rentestijging aan te komen? In dit artikel zullen wij de hypotheekrente verwachting voor 2020 uitschrijven. Uiteraard kan deze prognose nog veranderen.

De hypotheekrente in 2020 is (mede) afhankelijke van het rentebeleid van de ECB (Europese Centrale Bank). Daarnaast speelt de ontwikkeling van de economie een grote rol in de verwachte hypotheekrente in 2020. Hierover is afgelopen maand het een en ander naar buiten gebracht.

Economie stimulerende maatregelen vanuit ECB

De Europese Centrale Bank heeft aangegeven dat ze weer geld gaan investeren om de economie te stimuleren. Zo wordt het opkoopprogramma weer opgestart. Dit betekent dat de bank van september 2019 tot (naar verwachting) juli 2020 obligaties gaat opkopen.

Daarnaast is de ECB niet van plan om de beleidsrente te verhogen. Sterker nog: de kans is aanwezig dat de beleidsrente nog verder verlaagd wordt. Dit maakt investeren en lenen aantrekkelijker. Tegelijkertijd zorgt de lage spaarrente ervoor dat het geld op de bank nagenoeg niets opbrengt. Zo wil de ECB zorgen voor meer investeringen en bestedingen in de Eurozone, en zo de economie stimuleren.

Initiële verwachting was: stijgende hypotheekrente

De bovenstaande berichten komen eigenlijk als verrassing, aangezien de verwachting was dat de rentes zouden stijgen. Dit omdat de inflatie netjes op het door ECB gewenste niveau zat, en de bank daarom reeds was begonnen met het verminderen van de stimuleringsmaatregelen. Toch heeft de Europese Centrale Bank besloten om de stimuleringsmaatregelen voort te zetten, hoofdzakelijk omdat de economische groei minder was dan gehoopt.

Ook heerst er nog steeds veel onzekerheid, met name door de naderende Brexit en verschillende handelsoorlogen. Het nadeel van de onrustige economische tijden is dat beleggers steeds voorzichtiger worden. Ze kiezen liever voor zekerheid en nemen de daarbij horende lagere opbrengsten dan voor lief.

De hypotheekrente verwachting van 2020

Tegenwoordig is er veel concurrentie op de markt. Inmiddels kan er een hypotheek worden afgesloten bij meer dan 30 verschillende hypotheekverstrekkers: van banken tot investeringsmaatschappijen tot pensioenfondsen. De verhoogde concurrentie zorgt ervoor dat de marges flink dalen en dat de vertrekkers hun rentes sneller aanpassen.

Dit in combinatie met de maatregelen van de ECB en de voorzichtigheid van beleggers, zorgen ervoor dat de rentes worden gedrukt. En deze rente is een belangrijk onderdeel van de vaststelling van de langdurige hypotheekrente (bijvoorbeeld 20 en 30 jaar vast).

Wat is dan de hypotheekrente verwachting?

Alles wijst erop dat we tot minimaal juli / augustus 2020 een periode met lage hypotheekrentes tegemoet gaan. Afhankelijk van de economische status kan de rente zelfs nog verder gaan dalen, bijvoorbeeld wanneer de ECB de geldkraan nog iets verder opendraait.

Kortom: dit is hét moment om te investeren in vastgoed. Met historisch lage rentes en een aanblijvende krapte op de woningmarkt is een beleggingspand sowieso een goede keuze! Heeft u interesse in het (ver)kopen van een beleggingspand? Neem dan contact op met De Bloois Vastgoed. We gaan graag vrijblijvend met u in gesprek.

Terug naar overzicht
Pascal de Bloois Directeur / Vastgoed adviseur
Neem contact op We helpen u graag verder met al uw vragen.
Van A tot Z ontzorgd
De beste prijs
Nagenoeg géén leegstand
Breed netwerk binnen de makelaardij
Goedendag! Mocht ik u ergens mee kunnen helpen, dan verneem ik dat graag. 015 750 30 40 info@deblooisvastgoed.nl
De Bloois Vastgoed
015 750 30 40
info@deblooisvastgoed.nl
Route De Bloois Vastgoed is centraal gelegen in het centrum Delft. Wij zijn goed te bereiken vanaf afslag Delft-Noord vanuit Leiden en Den Haag gelegen aan de A4, Zoetermeer gelegen aan de A12 of Rotterdam gelegen aan de A13. Ook vanuit de omliggende gebieden zoals Schiedam, Naaldwijk, Gouda, Noordwijk, Wassenaar en Alphen aan de Rijn zijn wij goed te bereiken.