Ons team van ervaren vastgoedmedewerkers staat klaar! 015 750 30 40

Volgens een onderzoek van de TU Delft heeft nieuwbouw een steeds grotere invloed op de koopprijsontwikkeling en dynamiek van de reeds bestaande woningen. Dit komt omdat het nieuwbouwaanbod op de woningmarkt steeds verder daalt, en daarmee dus minder mensen door kunnen stromen van een koopwoning naar een nieuwbouwwoning. Dit betekent dat het aanbod bestaande koophuizen ook stagneert. Dit blijkt uit de Monitor Koopwoningmarkt welke vorige week werd gepubliceerd door de Technische Universiteit Delft.

Dit zorgt voor alsmaar stijgende prijzen van zowel nieuwbouwwoningen als bestaande woningen. Vooral voor starters is dit een groot probleem, omdat zij steeds lastiger een koophuis kunnen betalen.

Vanaf 2017 steeds minder nieuwbouw koophuizen

De daling van het aantal nieuwbouw koopwoningen is niets nieuws. Al vanaf medio 2017 is er een neerwaartse ontwikkeling gaande in deze markt. Ook in het begin van 2019 zijn er weer minder nieuwbouwhuizen verkocht dan het kwartaal ervoor. Zo kregen in het eerste kwartaal van dit jaar 7100 nieuwbouwwoningen een eigenaar, terwijl dat getal in het laatste kwartaal van 2018 nog op 7800 lag. Dit is dus een daling van -9,3%. Als we het eerste kwartaal van 2019 vergelijken met dat van 2018, dan kunnen we een daling constateren van maar liefst -17,5%.

Niet alleen het aantal verkochte nieuwbouwwoningen is flink gedaald, ook het aantal bouwvergunningen dat is verleend voor nieuwbouw zit in een flinke daling. Zo werden in het begin van 2019 vergunning voor 7750 nieuwbouwkoopwoningen verleend. In het eerste kwartaal van 2018 lag dit getal 30,6% hoger. In het tweede kwartaal van 2018 leek op dit gebied een kleine opleving te zijn, maar dit bleek dus slechts tijdelijk, aangezien de daling daarna weer flink is doorgezet.

De verwachting is dat de markt in de nabije toekomst niet gaat aantrekken.

Te weinig goedkope woningen

Een onderdeel van het probleem is volgens Peter Boelhouwer, hoogleraar woningmarkt, dat er te weinig goedkope woningen worden gebouwd. "Misschien moeten we onze kwaliteitseisen bijstellen, willen we gewoon te veel", voegt Boelhouwer toe. Ook wordt er te weinig gebouwd in de steden, waar de vraag naar woonruimte veruit het grootst is.

Terug naar overzicht
Pascal de Bloois Directeur / Vastgoed adviseur
Neem contact op We helpen u graag verder met al uw vragen.
Van A tot Z ontzorgd
De beste prijs
Nagenoeg géén leegstand
Breed netwerk binnen de makelaardij
Goedendag! Mocht ik u ergens mee kunnen helpen, dan verneem ik dat graag. 015 750 30 40 info@deblooisvastgoed.nl
De Bloois Vastgoed
015 750 30 40
info@deblooisvastgoed.nl
Route De Bloois Vastgoed is centraal gelegen in het centrum Delft. Wij zijn goed te bereiken vanaf afslag Delft-Noord vanuit Leiden en Den Haag gelegen aan de A4, Zoetermeer gelegen aan de A12 of Rotterdam gelegen aan de A13. Ook vanuit de omliggende gebieden zoals Schiedam, Naaldwijk, Gouda, Noordwijk, Wassenaar en Alphen aan de Rijn zijn wij goed te bereiken.