Ons team van ervaren vastgoedmedewerkers staat klaar! 015 750 30 40

De krapte van de Nederlandse woningmarkt is in het vierde kwartaal van 2019 verder toegenomen. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Hiermee stelt NVM dat er steeds minder huizen te koop staan en minder huizen te koop worden gezet.

Woningnood

In de laatste drie maanden van het afgelopen jaar hebben NVM-makelaars zo'n 40.000 woningen verkocht. Het aanbod is schaars en mede door de toenemende vraag stijgen de prijzen van huizen steeds meer. Over heel 2019 zijn er door leden van NVM 149.000 woningen verkocht, wat een vergelijkbaar aantal is met 2018. Deze lijn kan naar verwachting niet worden voortgezet, aangezien het aantal te koop gezette woningen langzamerhand steeds verder afneemt. Volgens NVM-voorzitter Onno Hoes is er daarom geen sprake meer van een wooncrisis, maar kan er gesproken worden over een woningnood.

Nieuwbouwwoningen langer te koop

In het laatste kwartaal van 2019 zijn er 12% minder nieuwbouwwoningen in Nederland verkocht. Een oorzaak hiervoor kan volgens NVM liggen aan de stikstof- en pfas-problemen, die de groei van nieuwbouwwoningen in de weg zouden zitten. Desondanks is het aanbod van nieuwbouwhuizen wel toegenomen tot 16.000 woningen. De afnemende verkoop is volgens Gerssen, voorzitter NVM-vakgroepen Wonen, dan ook opmerkelijk te noemen, gezien de huidige krappe woningmarkt. De prijsstijging van 10% voor nieuwbouwhuizen in het afgelopen jaar kan hiervoor een mogelijke verklaring zijn.

Moeilijkere toegang starters

Het beperkte aanbod van huizen in combinatie met de grote vraag naar koopwoningen zorgt dat steeds meer mensen boven de vraagprijs van beschikbare woningen gaan bieden. Het leidt volgens NVM voorzitter Onno Hoes tot een vicieuze cirkel waarin de koopwoningmarkt het komend jaar steeds minder toegankelijk wordt voor mensen. Mede door de schaarste van woningen voor een modaal inkomen en het moeilijk verkrijgen van een financiering, zullen met name starters moeilijkheden ondervinden.

Terug naar overzicht
Pascal de Bloois Directeur / Vastgoed adviseur
Neem contact op We helpen u graag verder met al uw vragen.
Van A tot Z ontzorgd
De beste prijs
Nagenoeg géén leegstand
Breed netwerk binnen de makelaardij
Goedendag! Mocht ik u ergens mee kunnen helpen, dan verneem ik dat graag. 015 750 30 40 info@deblooisvastgoed.nl
De Bloois Vastgoed
015 750 30 40
info@deblooisvastgoed.nl
Route De Bloois Vastgoed is centraal gelegen in het centrum Delft. Wij zijn goed te bereiken vanaf afslag Delft-Noord vanuit Leiden en Den Haag gelegen aan de A4, Zoetermeer gelegen aan de A12 of Rotterdam gelegen aan de A13. Ook vanuit de omliggende gebieden zoals Schiedam, Naaldwijk, Gouda, Noordwijk, Wassenaar en Alphen aan de Rijn zijn wij goed te bereiken.