Ons team van ervaren vastgoedmedewerkers staat klaar! 015 750 30 40

Het woningaanbod neemt licht toe, maar de prijs blijft stijgen, al zijn deze stijgingen minder extreem. Volgens de NVM (Nederlandse Vereniging van Makelaars) zit er een kleine verbetering in een hectische woningmarkt, dat te zien is in de kwartaalcijfers. Ramingen voor aantal transacties worden voor de tweede keer bijgesteld door ABN Amro.

Als er gekeken wordt naar de kwartaalcijfers, zien we dat de druk nog altijd zeer hoog is waar de prijs nog altijd hectisch is en het aantal verkochte woningen van het eerste kwartaal gedaald is ten opzichte van het eerste kwartaal in 2021. Volgens NVM-voorzitter Onno Hoes is het nog te vroeg om duidelijke conclusies te trekken. Dit komt onder andere doordat de recente gebeurtenissen rondom Oekraïne, stijgende hypotheekrentes en energiekosten nog kunnen fluctueren.

Hoes maakt zich daarintegen wel zorgen om de tekorten aan mensen en materialen in de nieuwbouw. Zo heeft Hoes wederom gepleit voor een bouwstimuleringsteam bij minister De Jonge. Een ander probleem volgens Lana Gerssen, NVM-voorzitter van de vakgroep Wonen en makelaar, is dat de kopers en verkopers onvoldoende tot elkaar gebracht worden door de makelaars. Zodoende daalde ook het aantal bezichtigingen per woning. Dit komt door de onzekere tijden en dat zorgt ervoor dat mensen terughoudender zijn.

ABN Amro stelt prognose bij

ABN Amro heeft wederom het aantal transacties op de woningmarkt bijgesteld. Dit komt voornamelijk door het verslechterende sentiment als gevolg van de inflatie en de groeiende onzekerheden over de financiële voortzetting van de oorlog in Oekraïne. Woonlasten en de stijgende hypotheekrentes drukken steeds zwaarder op het inkomen van huishoudens en hierdoor houden gezinnen minder geld over voor wonen of gaat het ten koste van de betaalbaarheid van woningen. Deze twee oorzaken resulteren in een voorlopige staking bij de zoektocht naar een betaalbare woning.

Toch blijft ABN Amro vasthouden aan de gestelde prognose over de huizenprijzen. Zo geven ze aan dat er een prijsstijging zal komen door schaarste aan betaalbare woningen. Naast het verbeteren van de doorstroming van woningen is het verduurzamen van woningen, gezien onze afhankelijkheid van Russisch gas, ook een hoge prioriteit geworden.

 

 

Terug naar overzicht
Pascal de Bloois Directeur / Vastgoed adviseur
Neem contact op We helpen u graag verder met al uw vragen.
Van A tot Z ontzorgd
De beste prijs
Nagenoeg géén leegstand
Breed netwerk binnen de makelaardij
Goedendag! Mocht ik u ergens mee kunnen helpen, dan verneem ik dat graag. 015 750 30 40 info@deblooisvastgoed.nl
De Bloois Vastgoed
015 750 30 40
info@deblooisvastgoed.nl
Route De Bloois Vastgoed is centraal gelegen in het centrum Delft. Wij zijn goed te bereiken vanaf afslag Delft-Noord vanuit Leiden en Den Haag gelegen aan de A4, Zoetermeer gelegen aan de A12 of Rotterdam gelegen aan de A13. Ook vanuit de omliggende gebieden zoals Schiedam, Naaldwijk, Gouda, Noordwijk, Wassenaar en Alphen aan de Rijn zijn wij goed te bereiken.