Ons team van ervaren vastgoedmedewerkers staat klaar! 015 750 30 40

Aantal verkochte woningen op stabiel niveau

Uit de Monitor Koopwoningmarkt over het derde kwartaal 2017 blijkt dat het aantal verkochte woningen per kwartaal in Nederland op een stabiel niveau is gekomen. In het derde kwartaal van 2017 registreerde de NVM bijna 41.000 verkopen van woningen. Dit ligt volgens verwachting onder het niveau van het vorige kwartaal (-5%). Ten opzichte van vorig jaar in hetzelfde kwartaal is er echter een zeer minimale stijging van +0,2% te zien. In het derde kwartaal van 2017 registreerde het Kadaster bijna 61.400 transacties van woningen. Dit is een minimale stijging ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2016 (+1%) en het tweede kwartaal van 2017 (+5%). Deze cijfers van de eerste drie kwartalen van 2017 wijzen dus op een zekere stabilisatie in het aantal verkopen en ook op de hypothekenmarkt, en dan met name bij het aantal door HDN geregistreerde hypotheekaanvragen, is deze stabiliserende tendens te zien.

Stabilisatie aantal verkochte nieuwbouwkoopwoningen

De afgelopen twee jaar is er al sprake van een dalende tendens of een stabilisatie in het aantal verkochte nieuwbouwkoopwoningen. Volgens de meest actuele beschikbare gegevens zijn er ruim 7.900 nieuwe koopwoningen in het tweede kwartaal van 2017 verkocht. Dit laat een daling van 2% zien ten opzichte van het voorliggende kwartaal en een flinke daling van 11% vergeleken met hetzelfde kwartaal in 2016. Daarbij wordt de 'pijnlijn van te koop staande projecten' steeds kleiner en blijft de nieuwbouwproductie ver achter bij de uitbreidingsbehoefte van ruim 15.000 koopwoningen per kwartaal.

Aanhoudende koopprijsstijging

Vooralsnog lijkt de verminderde groei in het aantal transacties niet te worden veroorzaakt door een brede vraaguitval, aangezien er sprake is van een aanhoudende koopprijsstijging. In het derde kwartaal van 2017 komt de mediane verkoopprijs van alle door NVM-makelaars verkochte woningen voor heel Nederland 9,7% hoger uit ten opzichte van vorig jaar. Verder bedraagt de procentuele mutatie over de afgelopen twaalf maanden van de Prijsindex Bestaande Koopwoningen (PBK) van alle transacties die zijn gepubliceerd door het CBD en het Kadaster 7,6%. Vooral de grotere steden van de provincies Utrecht, Noord-Holland en Zuid-Holland hebben te maken met de grootste krapte op de woningmarkt en lopen hierdoor ook voorop in het herstel van de koopprijzen.

De betaalbaarheid van koopwoningen neemt af

Vooral voor potentiële instromers neemt de betaalbaarheid van koopwoningen af door de aanhoudende sterke koopprijsstijging. Ook de aangescherpte financieringsvoorwaarden van de afgelopen jaren spelen hierbij een rol. Deze afname zorgt er, in combinatie met de te verwachten stijging van hypotheekrente en een verminderd woningaanbod, voor dat het vertrouwen in de woningmarkt voor potentiële instromers onder druk wordt gezet. Hierdoor dreigt er aan de 'onderkant' van de koopwoningmarkt gebrek aan instroom te ontstaan.

Bron: Vastgoedactueel.nl

De Bloois Vastgoed is actief in Leiden, Delft en Rotterdam. Wilt u graag meer informatie over het verhuren, verkopen of kopen van een beleggingspand? Neem dan gerust contact met ons op.

Terug naar overzicht
Pascal de Bloois Directeur / Vastgoed adviseur
Neem contact op We helpen u graag verder met al uw vragen.
Van A tot Z ontzorgd
De beste prijs
Nagenoeg géén leegstand
Breed netwerk binnen de makelaardij
Goedendag! Mocht ik u ergens mee kunnen helpen, dan verneem ik dat graag. 015 750 30 40 info@deblooisvastgoed.nl
De Bloois Vastgoed
015 750 30 40
info@deblooisvastgoed.nl
Route De Bloois Vastgoed is centraal gelegen in het centrum Delft. Wij zijn goed te bereiken vanaf afslag Delft-Noord vanuit Leiden en Den Haag gelegen aan de A4, Zoetermeer gelegen aan de A12 of Rotterdam gelegen aan de A13. Ook vanuit de omliggende gebieden zoals Schiedam, Naaldwijk, Gouda, Noordwijk, Wassenaar en Alphen aan de Rijn zijn wij goed te bereiken.