Ons team van ervaren vastgoedmedewerkers staat klaar! 015 750 30 40

Gepubliceerd: Het nieuwe ROZ-model voor (ver)huur van woonruimte 

Op 18 april 2017 heeft de Raad voor Onroerende Zaken (ROZ) het nieuwe model voor de (ver)huur van woonruimte gepubliceerd. Wij hebben alle feiten even voor u op een rijtje gezet:

Wat zijn de grootste veranderingen?

1) Verhuurmogelijkheden aan bepaalde doelgroepen zijn uitgebreid

In het ROZ-model kan de verhuurder kiezen voor één bepaalde doelgroep waaraan de woning verhuurd gaat worden. Bijvoorbeeld: studenten, jongeren, ouderen, gehandicapten, grote gezinnen en promovendi.

Als de verhuurder voor één doelgroep kiest en tevens aan de overige voorwaarden voldoet, kan deze de huurovereenkomst opzeggen (met een beroep op dringend eigen gebruik) zodra de huurder niet langer tot de doelgroep behoort.

2) Overlast

In het nieuwe ROZ-model staan meer mogelijkheden rondom de aanpak van overlast. Zo kan expliciet worden aangegeven dat onderverhuur via bijvoorbeeld AirBnB niet is toegestaan. Tevens kan worden bepaald dat er geen hennepteelt is toegestaan en dat de huurder verplicht is om ervoor te zorgen dat er geen overlast door dieren wordt veroorzaakt.

3) Mogelijkheden rondom tijdelijke verhuur

Per 1 juli 2016 zijn de mogelijkheden tot tijdelijke verhuur van woonruimte reeds verruimd door de inwerkingtreding van de Wet Doorstroming Huurmarkt 2015. In het ROZ model staan vier opties die hier bij aansluiten.

  • verhuur voor onbepaalde tijd;
  • verhuur voor onbepaalde tijd met een minimum duur van 1 jaar;
  • verhuur voor bepaalde tijd voor maximaal 2 jaar (bij zelfstandige woonruimte) en maximaal 5 jaar (bij onzelfstandige woonruimte);
  • verhuur voor bepaalde tijd langer dan 2 jaar (bij zelfstandige woonruimte) en langer dan 5 jaar (bij onzelfstandige woonruimte).

De eerste twee opties geven de huurder huurbescherming. Daarnaast wordt, afhankelijk van de keuze van de optie, bepaald wat de vereisten zijn voor het opzeggen van de huurovereenkomst.

4) Boetebepalingen

In het nieuwe ROZ-model zijn een aantal specifieke boetebepalingen opgenomen. De ROZ heeft de boetebedragen opengelaten zodat deze door de verhuurder kunnen worden ingevuld op basis van feitelijke situaties. In de handleiding noemt ROZ voorbeeldbedragen die redelijk worden geacht.

Op deze manier probeert de ROZ de huurovereenkomst meer in lijn te brengen met de Europese Richtlijnen over oneerlijke bedingen in consumentenovereenkomsten.

Reacties op het vernieuwde ROZ-model

De reacties zijn zeer positief. Volgens een aantal juristen speelt het nieuwe model goed in op de ontwikkelingen en de mogelijkheden die de nieuwe wetgeving biedt. Het is een flexibel en transparant model en het wordt gezien als een verbetering ten opzichte van het vorige model. Kritiek is er nauwelijks: deze bestaat voornamelijk uit suggesties van bepalingen die mogelijk ook in het model opgenomen hadden kunnen worden.

Geconcludeerd mag worden dat het actualiseren van het model voor de (ver)huur van woonruimte een goede zet is geweest.

Bron: BinnenlandBestuur.nl

Uiteraard is een huurovereenkomst maatwerk. De Bloois Vastgoed kan u hier mee verder helpen. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar overzicht
Pascal de Bloois Directeur / Vastgoed adviseur
Neem contact op We helpen u graag verder met al uw vragen.
Van A tot Z ontzorgd
De beste prijs
Nagenoeg géén leegstand
Breed netwerk binnen de makelaardij
Goedendag! Mocht ik u ergens mee kunnen helpen, dan verneem ik dat graag. 015 750 30 40 info@deblooisvastgoed.nl
De Bloois Vastgoed
015 750 30 40
info@deblooisvastgoed.nl
Route De Bloois Vastgoed is centraal gelegen in het centrum Delft. Wij zijn goed te bereiken vanaf afslag Delft-Noord vanuit Leiden en Den Haag gelegen aan de A4, Zoetermeer gelegen aan de A12 of Rotterdam gelegen aan de A13. Ook vanuit de omliggende gebieden zoals Schiedam, Naaldwijk, Gouda, Noordwijk, Wassenaar en Alphen aan de Rijn zijn wij goed te bereiken.