Ons team van ervaren vastgoedmedewerkers staat klaar! 015 750 30 40

Gemeenten werken aan tekort studentenkamers

Elk jaar begint rond juli de jacht op een studentenkamer voor (nieuwe) studenten. We mogen het bijna een gevecht noemen, want er is een schrijnend tekort aan studentenkamers in de populairdere studentensteden. Sommige steden doen hun uiterste best om het tekort op te lossen, bijvoorbeeld door leegstaande kantoorpanden om te bouwen tot studentenhuizen. Vooral Delft doet dit goed. In Utrecht en Rotterdam wordt het ombouwen van leegstaande kantoorpanden juist tegengewerkt, waardoor zij op dit onderdeel slecht scoren. 

We hebben een overzicht gemaakt van de onderzochte studentensteden.

Met stip op 1: Delft

In Delft is een tekort van 1300 studentenkamers. De gemeente werkt echter hard om dit probleem op te lossen. Zo is er geen vergunning nodig om meerdere personen in één woning te huisvesten, waardoor het voor particulieren erg aantrekkelijk en gemakkelijk is om een huis aan studenten te verhuren. Tevens is de stad bezig om zoveel mogelijk lege kantoorpanden om te bouwen tot studentenhuizen. 

De tweede plaats: Leiden 

In Leiden is een groot tekort aan studentenkamers: 2000 kamers zouden er nodig zijn om alle studenten van woonruimte te voorzien. Ook deze gemeente is erg meegaand en werkt actief aan verbetering: er is een vergunning nodig om een pand tot studentenhuis om te bouwen, maar deze wordt nagenoeg altijd toegekend. Daarnaast is er een speciale Task Force Studentenhuisvesting opgericht waarin betrokken partijen om de tafel gaan om meer studentenhuisvesting te creëren. 

Op de tiende plek: Rotterdam

De gemeente is bezig om het tekort van 4800 huurwoningen terug te dringen. De vergunningen zijn relatief goedkoop, hoewel de eisen wel vrij streng zijn. In sommige gebieden worden zelfs helemaal geen vergunningen verleend. Daarnaast heeft de gemeente Rotterdam een huurteam op poten gezet. Helaas doet de lokale overheid niets om de brandveiligheid van panden te controleren of om te kijken of huurders wel aan het huurrecht voldoen. Vandaar dat deze stad lager in de lijst staat. 

Bron: Metro

De Bloois Vastgoed is actief in onder andere Delft, Leiden en Rotterdam. Voor meer informatie omtrent het kopen, verhuren of verkopen van een beleggingspand kunt u contact met ons opnemen.

Terug naar overzicht
Pascal de Bloois Directeur / Vastgoed adviseur
Neem contact op We helpen u graag verder met al uw vragen.
Van A tot Z ontzorgd
De beste prijs
Nagenoeg géén leegstand
Breed netwerk binnen de makelaardij
Goedendag! Mocht ik u ergens mee kunnen helpen, dan verneem ik dat graag. 015 750 30 40 info@deblooisvastgoed.nl
De Bloois Vastgoed
015 750 30 40
info@deblooisvastgoed.nl
Route De Bloois Vastgoed is centraal gelegen in het centrum Delft. Wij zijn goed te bereiken vanaf afslag Delft-Noord vanuit Leiden en Den Haag gelegen aan de A4, Zoetermeer gelegen aan de A12 of Rotterdam gelegen aan de A13. Ook vanuit de omliggende gebieden zoals Schiedam, Naaldwijk, Gouda, Noordwijk, Wassenaar en Alphen aan de Rijn zijn wij goed te bereiken.