Ons team van ervaren vastgoedmedewerkers staat klaar! 015 750 30 40

Uit een peiling van I&O Research is gebleken dat bijna de helft van de woningzoekenden problemen en moeite heeft bij het vinden van een nieuwe (betaalbare) woning. Aan het onderzoek deden ruim 2000 Nederlanders mee. Iets minder dan de helft is erin geslaagd om een koopwoning te vinden onder de €400.000. Echter is een gedeelte nog steeds op zoek naar een nieuwe woning. Dit betreft particulieren die huren, jongeren die nog thuiswonen en huurders die per maand meer dan €750 kwijt zijn aan hun huur.

Wat blijkt, het is bijna onbegonnen werk om een koophuis te vinden tot €400.000 of een huurwoning voor minder dan €750 per maand.

Woning rond dezelfde prijscategorie

Vaak ziet u bij mensen die momenteel een huis hebben maar graag willen verhuizen, dat ze op zoek zijn naar een soortgelijke woning. Wanneer iemand een woning van ongeveer €400.000 bezit, dan zijn ze vaak op zoek naar een woning rond dezelfde prijscategorie.

Wat huurders betreft, zij willen graag een nieuw huurhuis in dezelfde prijscategorie of ze kijken naar een koopwoning onder de €400.000. Bij particuliere huurders zie je toch snel dat ze niet langer behoefte hebben aan het huren van een woning en graag een huis willen kopen. Enkel een klein deel van de particuliere huurders wil opnieuw iets huren onder de €750 per maand.

Niet betaalbaar of niet beschikbaar

Een klein deel van de respondenten geeft aan bijna geen problemen te ervaren bij het vinden en verkrijgen van een nieuwe woning, desondanks ervaart een overgroot deel hier wel problemen mee. Wat opvalt is dat twee problemen door veel verschillende respondenten wordt genoemd. Een van deze problemen is dat huizen vaak al verkocht zijn zonder dat men ook maar heeft kunnen reageren, de beschikbaarheid is simpelweg te laag. Door deze lage beschikbaarheid staan mensen vaak erg lang in de wachtrij voordat ze iets toegewezen krijgen. Daarnaast, probleem twee die meerdere malen genoemd wordt, de prijzen zijn te hoog en woningen worden constant overboden. Hierdoor zijn de woningen al snel niet betaalbaar voor veel mensen.

Meer aandacht vanuit de Tweede Kamer voor de woningmarkt

De respondenten uit het onderzoek vinden dat de woningmarkt een belangrijkere positie moet innemen in de Tweede Kamer. Zij vinden dat na de zorg de woningmarkt het belangrijkste onderwerp moet zijn in de Tweede Kamerverkiezingen. Kortom, de woningmarkt moet meer aandacht krijgen.

De oplossing?

Wat helpt er nu echt om de stijgende prijzen van de woningen tegen te gaan? Dat is de vraag die onder andere werd gesteld aan de respondenten. Ruim meer dan de helft vond het een logische oplossing om simpelweg nieuwe woningen bij te bouwen. Sterker nog, de helft vindt het zelfs zo belangrijk dat het ten koste mag gaan van de landbouw, ongeacht of het compenseren van natuur en milieu duurder is. Slechts een klein gedeelte is tegen het bouwen van meer huizen in Nederland. Desondanks gaf het kabinet toestemming om alsnog meer woningen, zo’n 45.000 stuks, te bouwen inclusief financiële steun van de Rijksoverheid.

Het volledige onderzoeksrapport: Peiling thema Wonen voor Aedes Vereniging van woningcorporaties.

Terug naar overzicht
Pascal de Bloois Directeur / Vastgoed adviseur
Neem contact op We helpen u graag verder met al uw vragen.
Van A tot Z ontzorgd
De beste prijs
Nagenoeg géén leegstand
Breed netwerk binnen de makelaardij
Goedendag! Mocht ik u ergens mee kunnen helpen, dan verneem ik dat graag. 015 750 30 40 info@deblooisvastgoed.nl
De Bloois Vastgoed
015 750 30 40
info@deblooisvastgoed.nl
Route De Bloois Vastgoed is centraal gelegen in het centrum Delft. Wij zijn goed te bereiken vanaf afslag Delft-Noord vanuit Leiden en Den Haag gelegen aan de A4, Zoetermeer gelegen aan de A12 of Rotterdam gelegen aan de A13. Ook vanuit de omliggende gebieden zoals Schiedam, Naaldwijk, Gouda, Noordwijk, Wassenaar en Alphen aan de Rijn zijn wij goed te bereiken.